Anket Sonuçları: AKP ve MHP’lilerin Oyları CHP’ye Geçti
Ankara Araştırma ve Danışmanlık tarafından 1-4 Şubat 2025 tarihleri arasında yüz yüze görüşme tekniğiyle 2004 kişiyle gerçekleşen Seçmen Gündemi araştırmasının sonuçları kamuoyu ile paylaşıldı. Anket sonuçlarına göre, CHP ilk sırada yer aldı, AKP ise ikinci sırada kendine yer buldu. Kararsızlar dağıtıldığında ise CHP’nin oy oranının arttığı ve AKP ve MHP’lilerin oylarının CHP’ye geçtiği görüldü.
CHP İlk Sırada Yer Aldı
Anket sonuçlarına göre, kararsızlar dağıtılmadan önce CHP’nin yüzde 23,7 oy oranıyla ilk sırada yer aldığı belirlendi. AKP ise yüzde 22,5 oy oranıyla ikinci sırada kendine yer buldu. CHP ve AKP’nin ardından en yüksek oy oranına sahip gruplar ise kararsızlar ve oy kullanmayanlar oldu. DEM Parti ise yüzde 8 oy oranıyla dikkat çekti.
CHP İle AKP Arasındaki Fark Açıldı
Kararsızlar dağıtıldığında ise CHP’nin oy oranının arttığı ve yüzde 31,4 ile birinci parti konumuna yükseldiği görüldü. AKP ise yüzde 27,9 oy oranıyla ikinci sırada yer aldı. Diğer partilerin oy oranları ise şu şekilde belirlendi: DEM Parti yüzde 9,4, MHP yüzde 7,5, Zafer Partisi yüzde 6,0, İYİ Parti yüzde 5,6, YRP yüzde 4,6, A Parti yüzde 2,1, TİP yüzde 1,9 ve Diğer yüzde 3,5.
AKP ve MHP’lilerin Oyları CHP’ye Geçti
Araştırmada partiler arası oy geçişleri de dikkat çekiciydi. “Yarın Milletvekili Genel Seçimi olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz?” sorusuyla yapılan anket sonuçlarına göre, AKP’den en fazla oy geçişi yüzde 5,2 ile CHP’ye oldu. AKP’li seçmenlerin yüzde 25,6’sının ise kararsız olduğu belirlendi. Cumhur İttifakı ortağı MHP’den ise yüzde 5,9 oy geçişi görülürken kararsızların oranı yüzde 23,5 olarak belirlendi. En fazla oy geçişkenliği yaşayan parti ise İYİ Parti oldu. İYİ Partililerin yüzde 20’si olası bir seçimde CHP’ye oy vereceğini belirtti.
Sonuç olarak, yapılan anket sonuçlarına göre CHP’nin oy oranının arttığı ve AKP ve MHP’lilerin oylarının CHP’ye geçtiği görüldü. Bu sonuçlar, yaklaşan seçimler için önemli bir gösterge olarak değerlendirilebilir. Seçmen tercihlerinde yaşanan bu değişimler, siyasi arenadaki dengeleri değiştirebilir ve partiler arasındaki rekabeti arttırabilir. Bu durum, gelecekteki siyasi tabloyu şekillendirmede etkili olabilir.